Faktaa ja lukuja tähän mennessä

Kirjoitettu heinäkuu 2, 2013 klo 14:23, kirjoittaja superuser

Artovan Hengessä on kerätty tietoa omaehtoisesta ja itseohjautuvasta toiminnasta. Kuusi eri työryhmää teki vuoden 2012 loppuun mennessä vajaat 180 projektikuvauspäivitystä. Aineisto analysoidaan ja sen pohjalta toteutetaan interaktiivinen visualisoitu toimintamalli nettiin syyskuuhun 2013 mennessä. Toimintamallin betaversio julkistetaan keskuussa 2013.

 

Artovan Hengessä toteutettiin kolme eri konseptia: Syötävä Arabianranta, Minun taloni Arabianranta ja Design-koirapuisto. Lisäksi hankkeen aikana toteutettiin kolme isoa tapahtumaa: Artova Kino, Artova Film Festiva AFF ja Arabian Katufestivaali. Kävijöitä oli vuoden 2012 aikana noin 11000 ja koko hankkeen aikana lähes kaksinkertainen määrä.

 

Konseptit ja tapahtumat toteutti kuusi eri työryhmää itseohjautuvasti ja omaehtoisesti yhteistyössä lukuisten eri kumppaneiden kanssa. Työryhmät koostuivat pääasiassa vapaaehtoisista alueen asukkaista, opiskelijoista, työntekijöistä ja muista toimijoista, kuten oppilaitoksista, viranomaisista, yrittäjistä ja kolmannen sektorin toimijoista. Keskeisissä tehtävissä oli 107 henkilöä ja kokonaisuudessaan toteuttajia oli noin 350 henkilöä. Artovan Henki perustuu yhteistyöhön ja yhteistyökumppaneita: yrityksiä, yhdistyksiä, verkostoja, viranomaisia ja oppilaitoksia oli 89.

 

Toimintamallin jalkautus aloitetaan varsinaisesti vuoden 2013 aikana, mutta jo vuonna 2012 toimintamallia on esitelty lukuisille, niin pohjoismaisille että suomalaisille kaupunginosakehittäjille sekä kulttuuritoimijoille, mm. Keski-Suomen kulttuuritoimi, pääkaupunkiseudun kulttuuri-, kirjasto- sekä sosiaalitoimi ja Länsbygderådet i Stockholms läna/ Hela Sverige Ska Leva sekä East Sweden.

 

Artovan Henki on saanut hyvin medianäkyvyyttä. Se on ollut alueen oman Kuohu-lehden lisäksi ainakin viidessätoista lehdessä (mm. Hesari, Nyt-liite, Voima, Metro, Filmihullu, Hiidenkivi), kahdella tv-kanavalla, viidellä radio-kanavalla ja kolmessakymmenessä eri nettilehdessä ja blogissa laajemmin.

 

Artovan Henki on jo nyt tehnyt Artovasta entistä merkittävämmän uudenlaisen kaupunginosakulttuurin ja uusien taidemuotojen toimijan. Ihmisten osallistuttaminen on saanut uutta rakenteellista taustaa ja vahvistusta. Projektien ja tapahtumien kautta alueen ihmiset ja toimijat ovat kehittäneet yhdessä monimuotoisesti Arabian aluetta ottaen sitä entistä voimakkaammin haltuunsa.

 

FAKTAA VUODEN 2012 AJALTA:

 

Design koirapuiston lukuja:
8 hengen työryhmä
6 suunnittelijaa (arkkitehti, sisustusarkkitehtejä, mobiili 3D opettaja ja opiskelija, muotoiluopiskelija)
4 tapahtumaa (mm. lumikoirapuisto)
noin 300 osallistujaa
6 yhteistyökumppania (Vireko, Neroko, Royal Canin, Pedigree, HKI kaupunkisuunittelu- ja rakennusvirasto)
Medianäkyvyys ( Helsingin Sanomat, Koira-lehti, Ylen aikainen)
Tuotokset: Design Korapuiston valmis suunitelma ja 3D-mallinnus

 

Paikallisista koiraystävällisistä henkilöistä muodostettu ryhmä suunnitteli ja konseptoi yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa uudenlaisen koirapuisto konseptin jossa huomioitiin sekä koirien että ihmisten viihtyvyys. Prosessin aikana saatiin myös valaistua millaisia ongelmia Helsingin kaupungin, asukkaiden ja yritysten kolmikantayhteistyössä tällä hetkellä on.

Kuvat Timo Kirkkala 
Minun taloni Arabianrannan lukuja
90 asukasta mukana järjestelyporukassa, näistä noin enemmän 20 aktiivista
15 suunnittelijaa (arkkitehtejä, taiteilijoita), joilta 12 opastettua kierrosta sekä 1 graafikko
Lähes parikymmentä muuta ohjelmanumeroa (mm. konsertteja, pajoja, näyttelyitä, pop up -kahviloita) ja kolmisenkymmentä ulkopuolista esiintyjää tai vetäjää näissä
noin 250 osallistujaa
20 yhteistyökumppania (Design Week, OpenHouseHelsinki, ATT, Skanska, Fiskars, Hoas, Metropolian Urbani luovuus -hanke, M-Kauppa, Helsingin kahvipaahtimo, Vallila Interior, Dylan, Arabia, Kierrätyskeskus, Frimodig-kehys, Olotila, Arabian kotikaupunkipolut, K-supermarket Arabianranta, Divarikopi, Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys, Kääntöpaikka, Taikalyhty)
Media (StadiTV, Radio Suomi, Hiidenkivi-lehti, Kuohu-lehti)
Tuotokset: Konsepti joka on siirrettävissä mihin taloyhtiöön tahansa Suomessa tai muualla sekä lisääntynyttä naapuriyhteistyötä
Maksuton kaikille osallistujille

 

Minun taloni Arabianrannan kautta kahdeksan taloyhtiön asukkaiden ja vierailijoiden suhde arkkitehtuuriin ja julkiseen taiteeseen sekä omaan taloonsa syveni ja tekijäryhmistä muodostui yhteisöjä. Projektissa toteutettiin uusi konsepti jonka kautta suunnittelijoiden unelmat ja mahdolisuudet siirtyivät asukkaille. Projektin kautta myös saatiin näkyväksi Arabianrannan kaavoituksellisia erityispirteitä yhteispihoista ja kattosaunoista ja kuinka tälläisten kaavoitukselliset ratkaisut ovat edistäneet alueen yhteisöllisyyden syntyä. Konsepti on siirrettävissä mihin tahansa taloyhtiöön Suomessa tai muualla. www.artova.fi/minuntaloniarabianranta

Kuvia

 

Syötävän Arabianrannan lukuja
6 hengen työryhmä
3 suunnittelijaa 4 suunnittelijaopiskelijaa (taidekoordinaattori, ympäristötaide, arkkitehteja)
30 viljelypistettä
11 yhteistyökumppania (Fiskars, Arabian Palvelu, HSY, Stara, HKI talous- ja suunnittelukeskus, kiinteistövirasto, Aalto Yliopisto – ympäristötaide, Lassila & Tikanoja, Dodo, Haarajoen Saha, HY:n kasvitieteellinen puutarha)
Medianäkyvyys (Helsingin sanomat, StadiTV, Helsingin uutiset, Vartti, Metro, Chydenius, Ruokatieto, Kuohu, Mingpao weekly, kaupunkiviljely.fi)
Tuotokset: Viljeltävä ympäristötaideteos, 30 hengen kaupunkiviljely-yhteisö, konsepti joka on monistettavissa muihin kaupunginosiin tai kaupunkeihin
Viljelytoiminta on itsekustanteista

 

Syötävässä Arabianrannassa alueen ihmisten ideasta toteutettiin yhdessä Helsingin kaupungin ja Aalto yliopiston ympäristötaiteenlaitoksen yhteistyönä esteettisesti ja eetisesti kestävä, viljeltävä ympäristätaideteos. Kaupunkiviljelijöistä on muodostunut yhteisö.

Video (StadiTV)
Kuvat Janne Kareinen

 

Artova Film Festival AFFin lukuja
17 hengen työryhmä (tuottajia, tiedottajia, elokuvantekijöitä, asukkaita ja opiskelijoita)
4 suunnittelijaa (sisustussuunnittelija, graafikkoja, kuvittaja)
89 kilpailuelokuvaa
6 näytöstä
3 oheistapahtumaa
24 yhteistyökumppania (Helsinki International Film Festifal, Helsinki lyhytelokuvafestivaali, Elokuvakontakti, Arcada, P. Mutasen elokuvakonepaja, Aalto yliopisto, Metropolia, Heltech AV, Pop & Jazz Konservatorio, Filmihullu lehti & kauppa, Doc Lounge, StadiTV, Olotila, Bagnanas, Lönnberg, Video Data Bank, Outline Studios, Vegemesta, Ruohonjuuri, Kuohu, Helsingin Kulttuurikeskus, Finlayson, Helsinki Design Week, SKR)
Medianäkyvyys (Temeläinen, Nyt-liite, Vantaan Sanomat, Helsingin Uutiset, Episodi, Suomifilmi.fi, StadiTV, Filmihullu, Fifi, Helsinkidesignweek.fi, elokuvakontakti.fi, kelamo.fi)
Noin 1200 kävijää
Maksuton

 

Artova Film Festival AFFissa konseptoitiin alueellinen elokuvafestivaalin ja kehitettiin festivaalia palveluna elokuvan tekijöille. www.artovafilmfestival.fi

Kuvat

 

 

Arabian Katufestivaalin lukuja
14 hengen työryhmä (tuottaja, tiedottaja, asukkaita, työntekijöitä ja opiskelijoita)
1 suunnittelija (graafikko)
114 taiteilijaa (kuva, tanssi, musiikki..)
26 pihakirpputoria
10 pop-up kahvilaa
7 pajaa
3 kierrätyspistettä
Uusiotuotteiden Design Bazar
5 videokuvausryhmää
33 yhteistyökumppania (Dialab, Suppafly, Geezers, Sarjakuvakeskus, Zodiak, Pop& Jazz Konservatorio, StadiTV, Taikalyhty, Kuohu, Ramirent, Lönnberg, Dodo, Olotila, Holvi, Arabianrannan Vihreät, Vasemmisto Nuoret, Seniori-puolue, Arabian Peruskoulun vanhempainyhdistys, Päiväkoti Flooran vanhempainyhdistys, Pienperheyhdistys, Stadissa.fi, Arabia, Fairtrade, Kierrätyskeskus, Stena, Helsingin Kulttuurikeskus, SKR, Arabianrannan kirjasto, Heltech AV, Bookcrossing finland, Arabian nuta, Tokyo, Teak)
Medianäkyvyys (mm. Yle Radio 1, Voima, Metro, Basso, StadiTV, Cult24, Nelonen, Visithelsinki.fi, Helsinki.fi, m2hz.net, Blogit: Suppafly, Silokunnas, Holvi, Taikahali, Katutaide.com, Tekstiaika, Shit Sucks Not, Vanamononni, Sarjakuvaseura, Pientä mutta suurta, Technowork.fi, Varpaat kippuralla, fillarikalenteri.fi, yksivaihde.net, Cool n bored)
noin 6000 kävijää

 

Arabian Katufestivaali on kehittynyt pääkaupunkiseudun suurimmaksi kierrätys ja katutaidetapahtumaksi. Tapahtumassa on kehitetty yhteistuotantomalli joka pohjautuu omaehtoisuudelle ja itseohjautuvuudelle. Tuo taiteen tavallisuudesta poikkeavaan ympäristöön ja monipuolistaa katutaide-käsitettä Suomessa. www.arabiankatufestivaali.fi

Videoita
Kuvia

 

Artova Kinon lukuja
10 hengen työryhmä (elokuvantekijöitä, asukkaita, opiskelijoita)
Lähes 20 ammatilaisalustajaa (mm. Susanna Helke, Mika Taanila, Timo Wright, Reetta Aalto, Harri Laakso, Esa Illi)
27 näytöstä
Miniseminaari konseptista
11 Yhteistyökumppania (Arcada, Finlandsvenskt filmcentrum, Walhalla, SvenskaNU, Lönnberg, Intitut Francais, Goethe instituutti, Helsinki International Film Festival, SKR, Helsingin Kulttuurikeskus, Myllyteatteri)
Medianäkyvyys (mm. Voima, Fifi, City-lehti, Nyt-liite, Basso-radio, Ylen aikainen, Blogeja: Teatterin taikaa, Koulukino, MLLArabianranta )
noin 3000 kävijää
Tuotokset: Suomen ihanin elokuvaklubi ja Paikallisen elokuvakerhon konsepti

 

Artova Kinossa konseptoitiin paikallinen elokuvakerho. Konseptia on esitelty miniseminarissa sekä erikseen Kontulaan, Pikku-Huopalahteen, Merirastilaan ja Porvooseen ja sen pohjalta on perustettu elokuvakerho jo Oulunkylään. www.artova.fi/artovakino

 

Artova Hengen blogin lukuja
Hankepäällikkö, kolmen hengen ohjausryhmä ja koordinaattori
4 suunnittelijaa (interaktiivisia visualisoijia, graafikko, web-suunnittelija)
1 koodaaja
102 artikkelia (vuoden loppuun mennessä noin 180 artikkelia)
5 Yhteistöykumppania (Fountain park, Pigasus, Metropolia, Aalto yliopisto – Media Lab)
3 päärahoittajaa (WDC Helsinki 2012, Suomen Kulttuurirahasto, Artova)

 

Kuva: Tuulia Kolehmainen, Heltech AV