Ohjeita Minun taloni Arabianrannan järjestäjille: Paikan päällä

Kirjoitettu huhtikuu 18, 2013 klo 11:17, kirjoittaja Minun taloni Arabianranta

Vaikka tapahtuman ympärille voi sitoa tiedottamista pidemmällekin aikavälille, varsinainen tapahtuma sijoittuu hyvin rajattuun ajankohtaan ja taloihin. Siinä tarvitaan monenlaista logistiikkaa ja paikkaan sopivia järjestelyitä. 

Sisältö.

Punainen lanka tapahtumassa oli päästä keskustelemaan kasvokkain suunnittelijoiden kanssa paikalla talon syntyvaiheista ja suunnitteluratkaisuista sekä mahdollisuus esittää heille kysymyksiä ja ajatuksia. Tämä voidaan toteuttaa yksinkertaisimmin opastetuin kierroksin tai yhteistiloissa videotykin ja valokuvien kera.


Oheisohjelma.

Meillä taloissa oli myös paljon oheisohjelmaa, mikä oli oikeastaan ihan ekstraa. Ajatus oli kuvata talon erityispiirteitä ja osoittaa, kuinka monella tavalla yhteistä tilaa voidaan käyttää. Esimerkiksi talon asukkaat jakoivat tanssi- tai linnunbongaustaitojaan, pitivät kahvilaa tai lausuivat talosta kertovia runoja tunnelmallisena käytävänä. Mukana oli myös monenlaisia esityksiä, konsertteja ja luentoja kutsutuilta esiintyjiltä. Ohjelman järjestäminen saattaa olla työlästä, mutta parhaimmillaan jättää talon historiaan pitkäänkin muistettavia hetkiä. Ohjelman toteuttamisessa ja sen yleisön haalimisessa on hyötyä, jos mukana on mahdollisimman monta toteuttajaa.

Monessa talossamme asukkaat ja suunnittelijat olivat myös koonneet talojen historiasta kertovia valokuvia. Asukkaita kuvin, esinein tai tervehdystekstein esittelevä galleria on myös oikein toteutuskelpoinen ja naapureita toisiinsa tutustuttava idea. Käpytikassa tämä toteutettiin asukkaille rakkaista harrastuksista kuvaavien esineiden näyttelynä.

Tilantarve.
Minun taloni Arabianranta kiinnitti asukkaiden huomion siihen, kuinka komeat yhdessä käytettävät tilat heillä on. Taloissa tilaisuus kokosi naapureita yhteen ja monissa taloissa vauhditti keskustelua yhteisten tilojen sisustamisesta tai sen käyttämisestä muuten uudella tavalla. Yhdessä talossa tuli siinä samassa selvitettyä myös tilojen hoitoon liittyviä vastuukysymyksiä isännöitsijän kanssa. Ja tilaisuuden järjestämiselle talossa pitää muuten varmistaa lupa taloyhtiön hallitukselta.

Kullakin talolla oli omat ratkaisunsa sisustuskysymyksiin. Flooranaukio 1:ssä ihan alkuun kukin toi tapaamisiin kotoaan oman tuolinsa. Seuraavaksi lainattiin kalusteet Kierrätyskeskuksesta tapahtumassa testattavaksi ja lopulta lunastettavaksi. Gunnel Nymanin katu 5:ssä saatiin teemaan sopivia Stefan Bremerin kaupunkikuvin koristettuja kankaita sponssauksena lähitienoolla sijaitsevalta Vallila Interiorilta ja Brysselinkatu 7:ssä uutuudeltaan käyttämättömiin ja vielä sisustamattomiin saunan pukuhuone- ja terassitiloihin levitettiin aurinkoiseksi syyspäiväksi viereisestä tehtaanmyymälästä hankittuja värikkäitä kankaita ja tyynyjä.

Tapahtuman voi järjestää sekä sisä- että ulkotiloissa. Kaunis sää tekee tapahtumasta ulkotiloissa parhaillaan ikimuistoisen ja voi tuoda uutta virikettä yhteisen pihan hyödyntämiseen. Koimme myös sateen ja myrskyn – sellainen ei saa väkeä liikkeelle. Säätä on pahuksen vaikeata ennustaa. Siksi sisätilat kannattaa olla ainakin varalla. Meillä parhaiten toimivatkin parvekkeelliset, viihtyisästi sisustetut tilat, joiden somisteena oli hyväntuulisia asukkaita, purtavaa ja pientä ohjelmaa. Loppuillasta istuskelu kynttilänvalossa on oikein houkutteleva vaihtoehto.

Avoimet ovet.
Yhteistilojen avoimet ovet ja vierailut kodeissa toimivat säällä kuin säällä. Asunnoissa vieraillessa on hyvä olla opastus ja muutenkin joku neuvomassa kulkua kodissa. Ja kengät pitää ehdottomasti muistaa riisua ovensuussa tai käyttää tossupussukoita. Väkimäärä lienee kuitenkin merkittävin asuntovierailujen onnistumiseen vaikuttava tekijä. Totesimme, että kerralla asuntoon mahtuu mukavasti 5-10 henkilöä. Sitä isommalla väkimäärällä tulee jo tungosta. Massoissa unohtuu helposti, että kyse on kodista, ihmiselle hyvinkin henkilökohtaisesta tilasta, jota pitää kunnioittaa. Usein vierailijoilla riittää myös kysymyksiä, joihin on mukava ehtiä vastailemaan.

Opastus ja muut palvelut.
Opimme, että etukäteen tiedottamisen lisäksi myös logon kera printattuja opastekylttejä täytyy olla mieletön määrä. Useamman päivän kestävässä tapahtumassa kyltit kannattaa laminoida. Opasteiden tarve ja sijoittelu sekä pääväyliltä johtaville kaduille, pihaan ja sisätiloihin kannattaa miettiä ihan kartalla eri kulkumuotojen näkökulmasta. Tulijan usko perille pääsyyn ei saisi matkalla loppua risteyskohdissa ja pitkillä suorilla, oltiin liikkeellä sitten jalan tai autolla. Jos tapahtuma sijoittuu samaan aikaan eri tiloihin tai jopa taloihin, seuraavaan kohteeseen siirtymiseen pitää olla kunnon houkutteet ja matkan helppo toteuttaa.

Roudaaminen ja tarvikkeet.
Kaikista tapahtumapäivinä mukana olevista palautettavat tarvikkeet kannattaa kuvata ja listata.  Listoja on hyvä kuljettaa kuormassa mukana ja merkitä ylös, että kaikki tavarat varmasti kulkevat mukana. Varsinkin pitkän päivän jälkeen, pimeässä tai sateessa niiden kerääminen saattaa olla oletettua hankalampaa. Tällöin myös kadonneiden tavaroiden huhuilu jälkeenpäin on helpompaa.

Järjestäjien ja asukkaiden kaulaan ripustettavat tai tarraksi tulostetut ”I’m local”- henkilökuntapassit ovat suositeltavia. Niiden avulla osaa tarpeen tullen kysyä neuvoa ja hahmottaa, ketkä ovat talon asukkaita. Passin taakse voi myös kirjoittaa yhteyshenkilöiden tiedot.

Erilaiset tapahtumatuotteet, kuten kangaskassit, kannattaa tilata todella ajoissa, jotta ne ehtivät myyntiin tai jaettavaksi jo ennen tapahtumaa. Monissa Artovan tapahtumissa käytössä on ollut yksinkertaisen toimiva Holvin verkkokauppa. Varsinkin, jos haluaa jotain tietyn merkkistä tai muuten erityistä, kannattaa varautua toimitusaikoihin ja myös tuotteen suunnitteluun menevään aikaan. Tapahtuman jälkeen tuotteiden menekki on paljon pienempi ja jakelu hankalampaa. Ne ovat kuitenkin mukava muisto talon omasta päivästä.

Toivottavasti näistä on apua oman talon esittelypäivän toteuttamiseen!

Kuvat: Tapio Rantala
Teksti: Satu Onnela